Sernik to jedno z ciast, które najczęściej goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego – jest ono na tyle uniwersalne, że może być podawane zarówno na imieninach cioci, prywatce w gronie znajomych czy niezobowiązującym spotkaniu z koleżanką.
Przeczytaj także: Przepis na ekspresowe pączki. Jeden ma tylko 130 kcal
Przepis na sernik ze słoną masą karmelową – potrzebne składniki
- kilogram twarogu sernikowego
- puszka masy krówkowej
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1/10 kostki masła
- pół szklanki śmietanki 30-procentowej
- dwie łyżki soli
- spód ciasteczkowy do sernika
Przeczytaj także: Fit ciasto czekoladowe z czterech składników. Gotowe w 15 minut
Przepis na sernik ze słoną masą karmelową – sposób przygotowania
- W misce umieść twaróg sernikowy, masę krówkową, jajka i łyżeczkę soli. Całość mieszaj lub miksuj, aż stanie się gładka.
- Umieść spód ciasteczkowy w tortownicy, jej boki dokładnie posmaruj masłem, aby uniknąć przywierania. Nalej przygotowaną wcześniej masę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza, wstaw tam ciasto i piecz przez około półtorej godziny.
- W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę do sernika. Umieść cukier w garnuszku i trzymaj nad małym ogniem, aż się rozpuści i nabierze złocistobrązowego odcienia.
- Do tak przygotowanego cukru – nie zdejmując go z ognia – dodaj śmietankę i masło, całość mieszaj, aż uzyskasz polewę karmelową. Wtedy wsyp łyżeczkę soli i jeszcze raz wymieszaj.
Przeczytaj także: Funnel cakes, czyli lane ciasteczka. Doskonałe na tłusty czwartek
Kiedy sernik będzie już upieczony, odstaw go do ostygnięcia. Najlepiej odczekać z jego zjedzeniem jedną noc. Tuż przed podaniem oblej wierzch ciasta przygotowaną polewą ze słonego karmelu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.