Ten przepis w kilka dni podbił internet. Gordon Ramsay podzielił się swoim nowym przepisem na stek. Internauci byli zszokowani, ponieważ w przepisie brakuje mięsa. Jednak stek z bakłażana szybko zachwycił podniebienia nie tylko wegetarian!
Czytaj także: Domowy przepis na pasztet. Smak, jak z dawnych lat
Przepis na wegański stek Gordona Ramsay'a. Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- 3 łyżki czosnku granulowanego
- 4 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- białe wino
Przepis na wegański stek Gordona Ramsay'a. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Bakłażany przetnij na pół, opal go dokładnie z każdej strony nad kuchenką gazową
- Połóż bakłażana do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową
- Wszystkie przyprawy i zioła wymieszaj ze sobą
- Gdy bakłażan ostygnie, zdejmij z niego skórkę
- Natrzyj warzywo przyprawami, polej oliwą i skrop odrobiną wina
- Piecz 30 minut w 200 stopniach, po tym czasie przewróć warzywo i piecz kolejne 30 minut
Zobacz także: Kanapka ze stekiem Jamiego Oliviera
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl