Colesław to idealna surówka do obiadu. Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta, a w zależności od kraju i upodobań dodawane są do niej rozmaite dodatki. Przygotowanie surówki colesław jest proste i szybkie.
Przepis na surówkę colesław. Potrzebne składniki
- pół główki świeżej, białej kapusty (ok. 1 kg)
- 2 marchewki
- cebula
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Co jeść w upały? Warto znać te przepisy!
Przepis na surówkę colesław. Sposób przygotowania:
- Oderwij z kapusty brzydkie, zewnętrzne liście;
- Resztę drobno poszatkuj;
- Obierz cebulę i marchewki;
- Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekaj;
- Kapustę, marchewki i cebulę przełóż do miski;
- W drugiej, mniejszej misce wymieszaj pozostałe składniki do uzyskania jednolitej konsystencji;
- Dokładnie wymieszaj warzywa z przygotowanym sosem;
- Wstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj surówkę schłodzoną.
Czytaj także: Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC
Zobacz także: Niezwykła karpatka. Sprawdzony przepis na truskawkowe ciasto
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl