W przepisie Anny Lewandowskiej nic nie jest przypadkowe - ani dodatki, ani nawet sposób przyrządzania mięsa. Polska królowa fitnessu zaznacza, że przyrządzenie wołowiny powinno odbywać się metodą posiekania, a nie mielenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Następnie powinniśmy do mięsa dodać łyżkę zimnej wody, musztardę i oliwę z oliwek. Dzięki temu będzie puszyste, delikatne i pełne smaku.
Tatar z przepisu Anny Lewandowskiej - składniki
- 200- 250 g wołowiny, najlepsze będzie mięso z polędwicy lub ligawy,
- cebula,
- łyżka musztardy,
- garść szczypiorku,
- żółtko kurze,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka zimnej wody,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: ogórek kiszony lub konserwowy
Tatar z przepisu Anny Lewandowskiej - sposób przyrządzania:
- Wołowinę umieszczamy na desce i drobno siekamy a następnie przekładamy do miski, wlewamy łyżkę zimnej wody i wyrabiamy przez kilka minut. Później dodajemy oliwę z oliwek i ponownie wyrabiamy mięso a następnie odstawiamy.
- Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do mięsa razem z łyżką musztardy i kilka minut wyrabiamy.
- Z powstałej masy formujemy tatara. Na wierzch wykładamy żółtko
i gotowe! Tak przygotowanego tatara podajemy z solą i pieprzem. Anna Lewandowska tak przyrządzony tatar podaje z domowymi chipsami warzywnymi. Wielbiciele tradycyjnych smaków mogą go serwować z oliwkami, pieczarkami, kaparami i drobno pokrojonym ogórkiem - w zależności od upodobania może on być kiszony lub konserwowy.