Torcik bez pieczenia? Ależ tak! Połączenie cytrynowo-migdałowego smaku posmakuje prawdziwym koneserom słodkości. A Ty? Zrelaksujesz się trochę w przerwie między malowaniem pisanek a innymi domowymi obowiązkami.
Torcik bez pieczenia cytrynowo-migdałowy. Składniki:
- 250 g biszkoptów
- 120 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- 250 g serka mascarpone
- 30 g płatków migdałowych
- 60 g masła
- skórka starta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- owoce do ozdoby
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Torcik bez pieczenia cytrynowo-migdałowy. Wykonanie:
- Do rondelka przełożyć masło, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
- Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
- Do miski przełożyć żółtka, jajko i ubić mikserem.
- Gotującą się masę cytrynową zdjąć z ognia, odstawić na 1-2 minuty i wlać ją przez sitko do ubitych jajek, wymieszać krótko mikserem.
- Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu.
- Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń.
- Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk.
- Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc.
- Płatki migdałowe przełożyć na suchą patelnię i uprażyć je, aż delikatnie się przyrumienią.
- Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
- Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów.
- Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem.
- Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
- Dodać cały lemon curd i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.
- Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu wyrównać.
- Wierzch posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je połową pozostałego ponczu.
- Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, posypać płatkami i ułożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je pozostałym ponczem.
- Wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
- Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
- Torcik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
- Brzeg ciasta można wyrównać nożem.
- Wierzch ozdobić owocami i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: