Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na torcik bez pieczenia. Cytrynowo-migdałowe ciasto podbije podniebienia

7

Nie masz czasu na żmudne przygotowania w kuchni przed świętami? Nic straconego. Ten cytrynowo-migdałowy torcik bez pieczenia pozwoli ci go zaoszczędzić, a przy okazji zrobi niemałe wrażenie na gościach. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Przepis na torcik bez pieczenia. Cytrynowo-migdałowe ciasto podbije podniebienia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Torcik bez pieczenia? Ależ tak! Połączenie cytrynowo-migdałowego smaku posmakuje prawdziwym koneserom słodkości. A Ty? Zrelaksujesz się trochę w przerwie między malowaniem pisanek a innymi domowymi obowiązkami.

Torcik bez pieczenia cytrynowo-migdałowy. Składniki:

  • 250 g biszkoptów
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g płatków migdałowych
  • 60 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • owoce do ozdoby

Torcik bez pieczenia cytrynowo-migdałowy. Wykonanie:

  • Do rondelka przełożyć masło, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
  • Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
  • Do miski przełożyć żółtka, jajko i ubić mikserem.
  • Gotującą się masę cytrynową zdjąć z ognia, odstawić na 1-2 minuty i wlać ją przez sitko do ubitych jajek, wymieszać krótko mikserem.
  • Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu.
  • Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń.
  • Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk.
  • Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc.
  • Płatki migdałowe przełożyć na suchą patelnię i uprażyć je, aż delikatnie się przyrumienią.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów.
  • Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem.
  • Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Dodać cały lemon curd i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu wyrównać.
  • Wierzch posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych.
  • Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je połową pozostałego ponczu.
  • Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, posypać płatkami i ułożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je pozostałym ponczem.
  • Wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  • Torcik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
  • Brzeg ciasta można wyrównać nożem.
  • Wierzch ozdobić owocami i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić