W upalne dni nie chce Ci się jeść? To zupełnie normalne. Warto jednak pamiętać, że pomijanie posiłków może być szkodliwe dla zdrowia, a pełnowartościowa i zbilansowana dieta jest podstawą dobrego funkcjonowania.
Właśnie dlatego dobrze jest postawić na orzeźwiające dania. Jednym z nich jest chłodnik z malinami. Ta wyjątkowa zupa nie tylko dostarczy dużej ilości witamin, ale również sprawi, że nie będzie Ci tak gorąco. Same korzyści!
Chłodnik z malinami. Potrzebne składniki
- buraki - 1 pęczek
- czerwony ocet winny - 3 łyżki
- cukier - 3 czubate łyżki
- woda - 100 ml
- maliny - 1/2 pojemniczka
- ogórki małosolne - 4 średnie
- rzodkiewka - 1 pęczek
- jogurt naturalny - 700 ml
- maślanka - 300 ml
- koperek
- sól i pieprz
- twaróg - 2 łyżki
- olej lniany - 1 łyżka
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Chłodnik z malinami. Sposób przygotowania
- Gotujemy buraki w posłodzonej i posolonej wodzie (możemy je także upiec – lekko podlać wodą, przykryć formą spożywczą, piec do miękkości w temperaturze 170 stopni).
- Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Starte zalewamy octem i odstawiamy.
- Cukier rozpuszczamy w wodzie i na małym ogniu redukujemy do konsystencji syropu.
- Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
- Kilka łyżek przecieru zostawiamy do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków i mieszamy.
- Ogórki i rzodkiewki ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy jogurt, maślankę, buraki i posiekamy koper (zostawiamy trochę do dekoracji).
- Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Schładzamy.
Danie serwujemy z pokruszonym serem, kapką oleju lnianego oraz koperkiem. Życzymy smacznego!