Choć churros jest bardzo popularnym wypiekiem, nie tylko w Hiszpanii, to właśnie okazji walentynek przyszedł czas na jego nową, cynamonową odmianę. Z tych pieczonych na głębokim tłuszczu pręcików o przekroju gwiazdy można ułożyć serduszka! Podawać możesz je, z czym tylko chcesz! Może to być na przykład cukier puder, sos czekoladowy albo owoce.
Przepis na cynamonowe churros. Składniki:
- 1 laska cynamonu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczka soli koszernej
- olej do smażenia
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 1 szklanka mąki
Przepis na cynamonowe churros. Wykonanie:
- W rondelku średniej wielkości gotuj laskę cynamonu na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć, przez około 2 minuty
- Dodaj oliwę, 1 szklankę wody, 1 łyżkę cukru, sól i zagotuj. Wyrzuć laskę cynamonu, a następnie zdejmij z ognia
- Szybko wmieszaj mąkę drewnianą łyżką i odstaw
- Średni rondel napełnij do połowy (ok.8-10cm) olejem roślinnym i podgrzewaj na średniej temperaturze, aż temperatura osiągnie 180 stopni Celsjusza
- W międzyczasie przenieś gorące ciasto churros do dużej miski. Używając miksera na niskim poziomie, ubijaj przez 1 minutę, aby lekko ostygło. Wbij jajko (ciasto będzie gładkie i błyszczące)
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego
- Wyciskaj kilkucentymetrowe partie ciasta do oleju, odcinając końcówki nożyczkami
- Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty, a następnie przenieść na ręcznik papierowy
- W dużej misce wymieszaj mielony cynamon i pół szklanki cukru, tworząc cukier cynamonowy
- Gdy churros ostygną, posyp cynamonowym cukrem
- Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem, podać sos czekoladowy do maczania bądź zjeść z owocami
Zobacz także: Fefernuski kociewskie. Przysmak z Pomorza
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: