Przepis po raz pierwszy pojawił się w restauracji Duck’s Easter, która jest popularna w Nowym Jorku. Niestety, w menu pozycja ta już nie występuje, ku wielkiemu niezadowoleniu klientów restauracji. Swego czasu wielu z nich polowało na danie, za które trzeba było zapłacić bagatela prawie 300 złotych. Mimo tego faktu, jak twierdzą ci, którzy próbowali szynki wędzonej z arbuza, warto było wydać tyle pieniędzy. Ponoć danie jest przepyszne, a my zaraz zdradzimy przepis na jego przyrządzenie.
Przepis ten nie jest 1:1 tym, który zastosowało Duck's Easter, ale opublikowany został przez internautę - kucharza, który odtworzył danie. Po kilku poprawkach ostatecznie przepis wygląda następująco.
Przeczytaj także: Przepis na domowe Reese's Peanut Butter Cup
Przepis na wędzoną szynkę z arbuza. Potrzebne składniki:
- Arbuz
- Sól
- Pieprz
- 5 łyżek marynaty do wędzenia szynki i 1 na później
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki kolendry
- 3 łyżki rozmarynu
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 łyżki suszonej wędzonej papryki
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki i 1 na później
- 1 łyżka suszonej papryki chilli (opcjonalnie - jeśli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- Łyżka stołowa oleju
Przepis na wędzoną szynkę z arbuza. Sposób przygotowania:
- Obieramy arbuza ze skórki. Robimy wzdłuż charakterystyczne dla szynek nacięcia.
- Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy je ze sobą.
- Do przypraw dodajemy gorącej wody (ok. 50 ml). Mieszamy.
- Teraz w tak przyrządzonej marynacie obtaczamy dokładnie całego arbuza.
- Wkładamy go do lodówki i pozostawiamy na całą noc.
- Teraz zabieramy arbuza do wędzarni. Tam powinien pozostać przez około 2, a najlepiej 4 dni.
- Kiedy arbuz zmniejszy swoją objętość i nabierze charakterystycznego wyglądu, oznacza to, że jest prawie gotowy.
- Teraz wystarczy pokroić arbuza w grube plastry, ale to nie koniec.
- Kroimy cebulę i ząbki czosnku w drobne kosteczki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich po łyżce marynaty do wędzenia i suszonej słodkiej papryki, a także olej. Smażymy wszystko przez kilka minut - aż czosnek i cebula zarumienią się.
- Teraz wkładamy na to pokrojonego wcześniej arbuza. Smażymy owoc po dwóch stronach przez około 5 minut. Voila!
Arbuz powinien smakować w sposób, który przypomina szynkę, choć oczywiście nią nie jest. Cały sekret tkwi w przyprawach, a także w samej strukturze owocu, który składa się głównie z wody.
Przeczytaj także: Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś