Ciasto marchewkowe to zdrowy zamiennik słodyczy. Oprócz tego to jedno z ciast, które idealnie sprawdzi się dla początkujących w kuchni. Jest proste, choć można odrobinę pokombinować i z małą inwencją twórczą ulepszyć lub upiększyć swój wypiek.
Czytaj także: Tylko 3 składniki. Paluszki serowo-ziemniaczane
Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe. Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- 4 goździki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe. Wykonanie:
- Formę (23×33 cm) posmaruj olejem. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C
- W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon, imbir i rozdrobnione goździki
- W drugiej misce wymieszaj cukier, dodaj olej, jogurt i jajka, mieszaj do rozpuszczenia cukru, następnie dodaj resztę suchych składników
- Dodaj marchewkę i orzechy, wymieszaj
- Przelej do formy
- Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka
- Ciasto będzie gotowe gdy ostygnie
- Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub polać jogurtem
Zobacz także: Lardo. Pyszna słonina dojrzewająca w sarkofagu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl