Mimo że przepis na zupę został wymyślony w Azji, potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w większości sklepów osiedlowych. Jeśli chodzi o dynię, z powodzeniem możesz wykorzystać zarówno "zwykłą", którą oferuje większość warzywniaków, jak i pochodzącą z Japonii hokkaido.
Przeczytaj także: Przepis na zupę z gruszek. Smakuje przepysznie o każdej porze roku
Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym – potrzebne składniki
- 1-kilogramowa dynia
- 2 łyżki imbiru w proszku
- łyżka gałki muszkatołowej
- łyżka cynamonu
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli
- puszka mleczka kokosowego (ok. 400 g)
- garść pestek dyni do posypania gotowej zupy
- 2,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- obrany i posiekany ząbek czosnku
- mała główka cebuli
Przeczytaj także: Pycha! Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym – sposób przygotowania
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę oraz dynię. Następni nasmaruj je olejem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż się zarumienią.
- Do garnka nalej wodę, dodaj przygotowane wcześniej warzywa i gotuj je, aż staną się miękkie. Gdy to nastąpi, całość zblenduj, dodając przyprawy i czosnek.
- Gotuj zupę jeszcze przez ok. 5-8 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie dodaj mleko kokosowe.
- Dla pewności jeszcze raz zmiksuj zupę, aż uzyskasz gładką masę.
Przeczytaj także: Pycha! Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
Przelej zawartość garnuszka do głębokich talerzy. Przed podaniem posyp wierzch zupy pestkami dyni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.