Do przygotowania zupy dyniowo-morelowej możesz wykorzystać dynię dowolnego gatunku. Najważniejsze, aby była wciąż świeża, ale jednocześnie dojrzała. Taka sama zasada dotyczy moreli.
Przeczytaj także: Kontrowersyjna zupa, a szkoda. Działa jak afrodyzjak, poprawia potencję
Przepis na zupę dyniowo-morelową – potrzebne składniki
- średniej wielkości dynia
- 350 g moreli
- 1/3 szklanki śmietany 30-procentowej
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kostka bulionu warzywnego
Przeczytaj także: Odchudzająca zupa. Przyspiesza metabolizm, rozgrzewa
Przepis na zupę dyniowo-morelową – sposób przygotowania
- Umyj, obierz oraz pokrój dynię i morele, pamiętając o usunięciu pestek. W międzyczasie zacznij przygotowywać bulion warzywny zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Pokrojone i obrane warzywa umieść w garnku z bulionem i gotuj, aż staną się miękkie. Gdy będą gotowe, miksuj całość, aż uzyskasz możliwie najbardziej gładką masę.
- Do warzyw i bulionu dodaj śmietanę ze szklanki, całość ponownie zmiksuj. Jeśli będzie zbyt rzadka, dolej jeszcze odrobinę, aż uzyskasz oczekiwaną konsystencję.
Przeczytaj także: Pogromca przeziębienia. Rozgrzewająca chińska zupa to hit
Gotową zupę dopraw solą oraz przyprawami. Możesz podawać danie zarówno osobno, jak i z dodatkiem kromek świeżego pieczywa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.