Do przygotowania zupy kwiatowej nie używamy rzecz jasna roślin, które możemy zakupić w kwiaciarni lub zebrać w ogródku. Należy zaopatrzyć się w jadalne kwiaty, koniecznie pozbawione – na przykład samodzielnie w domu – łodyg i liści. Bardzo dobrze sprawdzają się bratki, m.in. ze względów estetycznych.
Przeczytaj także: Lekka i szybka zupa z młodej kapusty. Przepis doskonały na lato
Przepis na zupę kwiatową – potrzebne składniki
- szklanka jadanych bratków
- kostka warzywna
- 1/5 szklanki oliwy z oliwek
- jeden por
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta brązowego cukru
- dwa małe ziemniaki
- 1/4 puree dyniowego
- litr wody mineralnej
- opcjonalnie: 1/3 szklanki śmietany 18% lub kubek gęstego jogurtu naturalnego, oba produkty mogą być w wersji wegańskiej
Przeczytaj także: Chłodnik w 5 minut. Tylko 340 kcal
Przepis na zupę kwiatową – sposób przygotowania
- Obierz, a następnie zetrzyj ziemniaki na tarce, wybierając stronę z małymi oczkami. Odsącz je z wody przy pomocy papierowego ręcznika lub czystej ściereczki.
- Zagotuj litr wody mineralnej, a następnie dodaj do niego kostkę warzywną. Mieszaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.
- W międzyczasie umyj pora oraz odetnij jego białą część. Posiekaj ją na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce po takiej samej stronie, która została wykorzystana w przypadku ziemniaków.
- Weź 2/3 jadalnych bratków, umyj je i drobno posiekaj. Pozostałe posłużą ci do ozdobienia już gotowej zupy.
- Kiedy zawartość garnka zacznie wrzeć, dodaj do niej przygotowane wcześniej bratki, dynię, ziemniaki oraz por.
- Gotuj zupę przez około 10 minut, cały czas mieszając, a już gotową zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dodaj odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. W międzyczasie dodaj cukier, sól oraz pieprz.
Przeczytaj także: Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser
Przed podaniem dodaj do zupy oliwę z oliwek, całość zamieszaj. Następnie przybierz wierzch dania pozostałymi bratkami, aby dobrze się prezentowała. Na pewno nie pożałujesz!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.