Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Wykorzystujemy je zarówno do przygotowania obiadu, jak i w formie dodatku do kanapki na drugie śniadanie. Nic dziwnego, że cieszą się takim powodzeniem. W końcu zawierają witaminy C, A, E i K, a także m.in. magnez, sód, fosfor, wapń oraz potas.
Przepis na zupę z zielonych ogórków. Potrzebne składniki:
- kostka bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- pół kilograma zielonych ogórków
- łyżka oleju roślinnego
- pół szklanki śmietany 30 proc.
- mały pęczek kopru
- cebula dowolnego gatunku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie – grzanki do zupy
Przepis na zupę z zielonych ogórków. Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i posiekaj czosnek, ogórki oraz cebulę na małe kawałki.
- Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej olej. Następnie smaż na nim posiekane wcześniej warzywa do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Przygotuj bulion warzywny zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, dodaj do niego usmażone wcześniej warzywa.
- Gotuj bulion z warzywami do momentu, aż zacznie wrzeć. Mieszaj zawartość garnka od czasu do czasu, żeby uniknąć przypalenia.
- Miksuj zawartość garnka do momentu, aż uzyskasz konsystencję gładkiego kremu. W międzyczasie dodaj sól i pieprz.
- Do kremu wlej śmietanę i ponownie zmiksuj.
- Umyj i posiekaj pęczek kopru.
Przed podaniem posyp wierzch niewielką ilością kopru. Jeśli masz ochotę, możesz dodać również grzanki. Zupę można podawać zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.