Samodzielne pieczenie chleba przynosi mnóstwo korzyści. Po pierwsze, doskonale wiemy, jakie składniki zostały wykorzystane do przygotowania produktu, więc unikniemy kontaktu z niezdrowymi i chemicznymi "wspomagaczami". Po drugie, zamiast wstawać z samego rana, żeby pobiec po świeży bochenek, możemy spokojnie udać się do kuchni i przygotować śniadanie z tego, co upiekliśmy wieczór wcześniej.
Przeczytaj także: Przysmak z czasów PRL. Rumsztyk z duszoną cebulą
Przepis na tradycyjny chleb. Potrzebne składniki
- jedna czwarta kostki drożdży
- szklanka mleka
- pół kilo mąki pszennej
- dwie łyżeczki cukru
- dwie łyżeczki soli
Przeczytaj także: Danie na odstresowanie. Ten dodatek korzystnie wpływa na zdrowie
Przepis na tradycyjny chleb. Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko w garnuszku. Cały czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Zdejmij je z ognia, kiedy będzie już ciepłe, ale nie gorące.
- Pokrusz drożdże w misce. Dosyp cukier i sól. Dodaj pół szklanki mleka oraz łyżkę mąki. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Pozostaw przygotowane drożdże z innymi produktami na około kwadrans. W tym czasie wyrosną.
- W oddzielnym naczyniu umieść resztę mąki pszennej i dodaj całą sól.
- Do soli i mąki dodaj zawartość drugiej miski. Dolej pół szklanki mleka. Pamiętaj, aby w czasie wlewania nie przerywać mieszania!
- Zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu blendera lub miksera, aż uzyskasz jednolitą masę o konsystencji ciasta. Gdy będzie gotowa, przykryj zawartość miski ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu.
- Po upływie trzech kwadransów zagnieć ciasto rękami, a następnie znowu przykryj i odstaw na tyle samo czasu.
- W międzyczasie zacznij przygotowywać formę do chleba. Aby uniknąć przywierania, jej ścianki i spód należy dokładnie posmarować olejem.
- Uformuj ciasto w kształt chleba i umieść w formie. Przykryj ściereczką na około godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury około 180-200 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Obiad za 2 złote. Bosacka pokazała przepis ze Lwowa
Pieczenie chleba powinno trwać maksymalnie 45 minut. Wyjmij go z piekarnika, kiedy przybierze złotobrązowy kolor. Zanim zaczniesz kroić i smarować masłem czy dżemem, odczekaj, aż ostygnie.