W różnych częściach Finlandii znajdziemy różne odmiany chleba. Bardzo często pieczone są tam chleby na zakwasie żytnim - ciemne i niemal płaskie. Często do chlebów dodaje się odrobinę miodu, co nadaje im lekko słodki posmak. Koniecznie wypróbuj przepisu na chleb z mieszanki mąki pszennej i żytniej, który z pewnością na stałe zagości twoim stole.
Czytaj także: Pyszny krem bez użycia miksera. Zrobisz go w 4 minuty
Chleb fiński. Potrzebne składniki:
- 1/2 litra zsiadłego mleka lub jogurtu
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2,5 szklanki mąki żytniej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- tłuszcz do posmarowania formy
Chleb fiński. Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- letni jogurt rozetrzyj z drożdżami
- dodaj sól i miód i dobrze wymieszaj
- dosyp mąkę żytnią i wyrób
- dodaj mąkę pszenną i ponownie wyrób
- ciasto odstaw na około 20-30 min do wyrośnięcia
- ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i podziel na dwie części
- uformuj dwa bochenki
- wysmaruj blachę tłuszczem
- bochenki wyłóż na blachę
- odstaw chleby na około 40 min do wyrośnięcia
- chleb piecz około 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz przepisu na oryginalną nowojorską pizzę.