Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis

48

Wigilia to prawdopodobnie jedyny moment w roku, kiedy karp gości na naszych stołach. Dlatego zanim przystąpimy do jego obróbki, warto pamiętać o kilku zasadach, które przydadzą się podczas smażenia tej kapryśnej ryby. Chrupiące i dobrze wysmażone dzwonka bez znajomości tych trików mogą okazać się wyzwaniem.

Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis
Smażony karp (Adobe Stock)

W przedświątecznej gorączce o karpiu warto pomyśleć odpowiednio wcześniej. I wcale nie po to, by pływał w naszej wannie, ale dlatego, że po prawdziwie dobre karpie z odpowiedzialnych hodowli tuż przed wigilią ustawiają się długie kolejki. A skoro karpia jemy tylko raz w roku, warto zadbać, by smakował naprawdę wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka prostych trików podczas smażenia ryby by osiągnąć ten efekt.

Karp wigilijny w panierce. Potrzebne składniki:

  • dzwonka z karpia królewskiego (najlepiej z lokalnej hodowli)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • papierowe ręczniki do odsączania ryby

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprzedaż świeżego karpia. Fundacja pokazuje, co dzieje się na targach

Karp wigilijny w panierce. Sposób przygotowania:

  • Wyfiletowane dzwonki z karpia opłucz i delikatnie osusz za pomocą papierowych ręczników
  • Gdy będą suche natrzyj solą, popieprz i delikatnie skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Tak przyprawionego karpia oprósz mąką. Następnie filety zanurz w jajku i tak przygotowane dokładnie obtocz w tartej bułce.
  • Do smażenia ryby koniecznie użyj solidnego rondla lub głębokiej patelni o grubym dnie. To jednak z tajemnic idealnie wysmażonych potraw, dlatego warto zaopatrzyć się w takie naczynie.
  • Do rondla wlej olej (tylko rzepakowy, ponieważ nie dymi w wysokiej temperaturze). Możesz dodać także łyżkę masła, co zapobiegnie rozbryzgiwaniu się gorącego oleju.
  • Ważne by tłuszczu było dostateczni dużo, tak by pokrywał w całości zanurzone w nim dzwonka. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, pojedynczo wkładaj do rondla kawałki ryby, tak by nie stykały się z sobą wzajemnie i smażyły równomiernie z dwóch stron.
  • Wysmażone na złoto odsącz za pomocą papierowych ręczników. Jeżeli przygotowujesz karpia w panierce na długo przed planowaną kolacją, odgrzewaj go w piekarniku w temp. 200 stopni na blasze, co pozwoli zachować mu idealną chrupkość.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić