Jak podaje szef kuchni, najlepsze do placków są ziemniaki typu C. To ziemniaki najbardziej sypkie, które zawierają najwięcej skrobi. Po ugotowaniu ich miąższ jest suchy, mączysty. Oprócz placków ten rodzaj ziemniaków jest idealny do przygotowania puree, pyz czy kopytek.
Czytaj także: Szybki i prosty obiad. Przepis na meksykańską zupę
Przepis Sebastiana Olmy wyróżnia dodatek, z którym serwujemy placki - boczniaki. Wbrew pozorom ich smak wcale nie jest identyczny, jak grzybów, które często towarzyszą plackom ziemniaczanym w formie sosu.
Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - składniki:
- 2 kg Ziemniaki typu C
- 0,2 kg kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 l słodkiej śmietany 36%
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 300 g mąki pszennej (w razie potrzeby można dodać więcej, w zależności od tego, jak gęste będzie ciasto)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 białe cebule
- 13 ząbków czosnku
- 1 kg boczniaków
- Do przyprawienia: sól, zioła prowansalskie, 1 duża łyżka słodkiej papryki
- Olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - sposób przygotowania
- Ziemniaki na placki zetrzyj na cienkich oczkach, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, majeranek suszony, tartą cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Placki smaż na oleju roślinnym, aż będą złote z każdej strony, następnie odstaw na papier.
- Boczniaki porwij palcami na małe kawałki, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmaż na patelni na złoty kolor z czosnkiem i podlej słodką śmietaną. Poczekaj, aż sos lekko odparuje i dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki.
- Na talerzu ułóż porcję sosu, następnie dodaj placki. Na całość dodaj kwaśną śmietanę i natkę pietruszki.
I gotowe! Warto pamiętać, że ziemniaki są prawdziwą skarbnicą potasu. Zawierają też m.in. cynk, fosfor, jod, magnez oraz witaminę A i witaminę C.