W czasach PRL-u rumsztyk był obowiązkową pozycją w menu prawie każdej restauracji i barów. Często pojawiał się także na domowych stołach. To idealny pomysł na obiad, do którego warto wrócić. Kotlety duszone w cebuli są soczyste i aromatyczne, z apetytem zje je nawet największy niejadek.
Czytaj także: Ten przepis ma 100 lat. Nagranie obejrzało 7 mln osób
Przepis na rumsztyk z duszoną cebulą. Potrzebne składniki
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3-4 duże cebule
- Smalec do smażenia
- Sól, pieprz
- Kilka łyżek zimnej wody
Przepis na rumsztyk z duszoną cebulą. Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w półkrążki.
- Mielone mięso przełóż do miski, dodaj 3-4 łyżki zimnej wody, przypraw solą i pieprzem.
- Mięso dokładnie wymieszaj i uformuj z niego okrągłe kotlety.
- Kotlety usmaż na rozgrzanym smalcu po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie zarumienione.
- Kotlety zdejmij z patelni, na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę do momentu, aż się zeszkli.
- Na patelnię z cebulą dołóż przygotowane kotlety, podlej odrobiną wody i przykryj pokrywką, by wszystko się poddusiło.
Rumsztyki świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i warzywnej surówki. Smacznego!
Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl