Ptasie mleczko kochają chyba wszyscy Polacy, fanów tej wyjątkowej słodyczy nie brakuje też za granicą. Niestety, jak zauważa Katarzyna Bosacka, i ten produkt dotknęło zjawisko "downsizingu" - zmniejszenia gramatury opakowania przez producenta, przy zachowaniu tej samej ceny, a nawet jej podniesieniu.
W latach 90. ubiegłego wieku opakowanie tej kultowej dla Polaków słodkości ważyło 500 g, przed pandemią 380 g, po pandemii 360, a od niedawna znów zabrano 20 g! Ptasie Mleczko staje się coraz bardziej ptasim mleczuńkiem! - Bosacka pisze pod wideo udostępnionym na YouTube.
Z tego względu dziennikarka radzi, by przygotować własne ptasie mleczko w domu. Jest równie smaczne, jak to ze sklepu, a z pewnością znacznie zdrowsze, gdyż przygotowane z samych sprawdzonych, prostych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na domowe ptasie mleczko od Kasi Bosackiej. Potrzebne składniki
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka żelatyny błyskawicznej
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- Ulubiona konfitura - opcjonalnie
Przepis na domowe ptasie mleczko od Kasi Bosackiej. Sposób przygotowania
- Śmietanę przelej do garnka, podgrzej na średnim ogniu
- Dodaj cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia
- Do śmietany dodaj żelatyny i dynamicznie wymieszaj trzepaczką
- Tak przygotowaną śmietanę przelej do pucharków i odstaw do ostygnięcia
- W międzyczasie w osobnym garnku rozpuść czekoladę z mlekiem
- Opcjonalnie do rozpuszczonej czekolady dodaj konfiturę
- Czekoladę wlej do pucharków z ptasim mleczkiem, odstaw do stężenia
Czytaj także: Zupa gulaszowa. Sycący obiad dla całej rodziny