Chociaż sezon na przetwory już minął, warto nie zapominać o burakach. Całoroczna dostępność tych tanich, a zarazem lokalnych warzyw sprawia, że o wekowaniu można pomyśleć jeszcze późną jesienią. Zamknięte w słoikach tarte buraczki to świetny dodatek do obiadów lub burgerów. Do tego zawekowane, nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.
Ćwikła, chrzan to klasyki w słoikach, do których przywykliśmy podczas codziennych kulinarnych zakupów. A co gdyby do buraków dodać odrobinę ostrości i podkręcić ich słodkawy smak w mniej konwencjonalny sposób? Pomysłem na sałatkę z buraków z dodatkiem rozgrzewającego chili podzielił się Tomasz Strzelczyk.
Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Potrzebne składniki:
- 1,2 kg buraczków (po obraniu)
- 800 g marchewki
- 800 g cebuli
- 500 g papryki
- 1 kg pomidorów
- 3 papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 3 liście laurowe
- 60 ml octu
- 200 ml oleju
- 40 g soli
- 60 g cukru
- 2 łyżki słodkiej papryki
Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój i usmaż na patelni. Na grubych oczkach zetrzyj obrane i ugotowane buraki. Do miękkiej cebuli dodaj starte buraczki i razem przesmaż całość pod przykryciem.
- Gdy buraki duszą się na patelni, zetrzyj marchewki. Następnie dodaj je do buraków i wymieszaj. Pomidory i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dorzuć do reszty. Papryczki chili pokrój na plastry i dodaj pod koniec duszenia wraz z rozgniecionym czosnkiem.
- Dodaj olej, liście laurowe, przyprawy i ocet. Całość zalej passatą pomidorową i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż do zagotowania. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików.
I uwaga: Tak przygotowanych buraków nie musisz pasteryzować. Wystarczy, że słoiki z gorącą pulpą w środku odstawisz do góry wieczkiem. Gdy ostygną, schowaj je w spiżarni lub szafce.