Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Pyszna sałatka z buraczków. Znany youtuber zdradza tajemniczy składnik

5

Tarte buraczki to wprost idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Zawekowane w słoiku i gotowe do użycia w każdej sytuacji ratują kucharki i kucharzy z niejednej opresji. Jak nadać im wyjątkowy i oryginalny smak? Zdradza kulinarny youtuber i były uczestnik MasterChefa, Tomasz Strzelczyk.

Pyszna sałatka z buraczków. Znany youtuber zdradza tajemniczy składnik
Tomasz Strzelczyk podzielił się sekretnym przepisem na buraczki (pexels, facebook)

Chociaż sezon na przetwory już minął, warto nie zapominać o burakach. Całoroczna dostępność tych tanich, a zarazem lokalnych warzyw sprawia, że o wekowaniu można pomyśleć jeszcze późną jesienią. Zamknięte w słoikach tarte buraczki to świetny dodatek do obiadów lub burgerów. Do tego zawekowane, nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

Ćwikła, chrzan to klasyki w słoikach, do których przywykliśmy podczas codziennych kulinarnych zakupów. A co gdyby do buraków dodać odrobinę ostrości i podkręcić ich słodkawy smak w mniej konwencjonalny sposób? Pomysłem na sałatkę z buraków z dodatkiem rozgrzewającego chili podzielił się Tomasz Strzelczyk.

Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Potrzebne składniki:

  • 1,2 kg buraczków (po obraniu)
  • 800 g marchewki
  • 800 g cebuli
  • 500 g papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 3 papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 60 ml octu
  • 200 ml oleju
  • 40 g soli
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Sałatka z buraków z dodatkiem chili. Sposób przyrządzania:

  • Cebulę pokrój i usmaż na patelni. Na grubych oczkach zetrzyj obrane i ugotowane buraki. Do miękkiej cebuli dodaj starte buraczki i razem przesmaż całość pod przykryciem.
  • Gdy buraki duszą się na patelni, zetrzyj marchewki. Następnie dodaj je do buraków i wymieszaj. Pomidory i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dorzuć do reszty. Papryczki chili pokrój na plastry i dodaj pod koniec duszenia wraz z rozgniecionym czosnkiem.
  • Dodaj olej, liście laurowe, przyprawy i ocet. Całość zalej passatą pomidorową i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż do zagotowania. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików.

I uwaga: Tak przygotowanych buraków nie musisz pasteryzować. Wystarczy, że słoiki z gorącą pulpą w środku odstawisz do góry wieczkiem. Gdy ostygną, schowaj je w spiżarni lub szafce.

Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić