W Wielką Niedzielę podczas uroczystego śniadania wielkanocnego prawie zawsze towarzyszą nam jajka w różnym wydaniu i domowy chrzan. Jeśli z posiłku zostały Ci resztki, pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! W łatwy sposób można przyrządzić z nich smaczną sałatkę, która pozwoli wykorzystać pozostałości po Wielkanocy.
Sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu - potrzebne składniki
- 5 jajek na twardo
- cebula
- duże jabłko
- 2 ziemniaki
- łyżka startego chrzanu
- szklanka kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier, przyprawy do smaku
Sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu - sposób przygotowania
- do startego na małych oczkach chrzanu dodaj sok z cytryny
- jajka, ziemniaki i jabłko pokrój w kostkę, cebulę posiekaj
- śmietanę wymieszaj z cukrem, solą i pieprzem
- pokrojone składniki połącz z chrzanem i śmietaną
- sałatkę przykryj i odstaw na około godzinę, by nabrała bardziej intensywnego smaku
Tak przygotowaną sałatkę z wielkanocnych resztek można przyozdobić np. szczypiorkiem lub rzeżuchą. To świetny sposób na smaczne wykorzystanie resztek w duchu "no waste". Smacznego!