Tarta malinowa to idealne ciasto dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają te słodkie owoce, ale jeszcze pyszniej mogą zasmakować w tym szybkim letnim deserze. W okresie upałów tarta malinowa najlepiej będzie smakowała z lodówki! Poniżej krok po kroku przedstawiamy, jak upiec pyszne ciasto.
Tarta malinowa. Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 budyń wanilinowy
- 500 ml mleka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła (średnio miękkie)
- maliny
- cukier puder
Czytaj także: Marynowana fasolka szparagowa. Lato w słoiku
Tarta malinowa. Wykonanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.
- Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
- Dodać jajko i zmiksować lub zagnieść krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.
- Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
- Przygotować formę na tartę o średnicy 26 cm.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
- Placek przenieść do formy i wyłożyć nim spód oraz boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem.
- Ciasto nakryć folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
- Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym oraz cukrem pudrem. Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało).
- Wówczas wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.
- Gotować aż masa będzie bulgotać (zagotować budyń), wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, na wierzchu położyć folię spożywczą i całkowicie ostudzić.
- Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
- Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód (można za pomocą szprycy).
- Wyłożyć maliny na krem. Można wstawić do lodówki na pół godziny, aby krem zesztywniał. Przed podaniem każdą porcję tarty posypać cukrem pudrem (już na talerzykach).
Czytaj także: Oto najdroższe frytki na świecie. Cena zwala z nóg
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl