Znudziło ci się już robienie klasycznego schabowego bądź mielonego na obiad, a domownicy będą dosłownie załamani, gdy na talerzu nie pojawi się kotlet? Masz zbyt dużo uzbieranych grzybów i chcesz je wykorzystać?
Nie ma na co czekać! Koniecznie wypróbuj przepis na grzybowe kotlety. Jest on niezwykle prosty i szybki, a w dodatku - sezonowy. Nie zawsze w końcu ma się piękne, dorodne kanie niemal pod nosem.
To prawdziwa gratka dla wszystkich fanów potraw z grzybami. Oprócz tego jest to idealna wersja dla wegetarian - w końcu nikt nie chce być zmuszany do jedzenia czegoś, czego nie ma ochoty czy to ze względów ideologicznych, czy po prostu smakowych.
Grzybowe kotlety. Składniki
- kapelusze kani,
- bułka tarta,
- mleko,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- masło.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Grzybowe kotlety. Sposób przygotowania
- Oczyszczony kapelusz kani moczymy w jajku z dodatkiem trzech łyżek mleka, soli i pieprzu.
- Grzyb dokładnie panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor.
- Kanie podajemy z ulubionymi dodatkami - zieleniną, sosami na bazie śmietany lub standardowo z ziemniakami i surówką.