Pyzy z mięsem wbrew przekonaniu wielu osób nie są zbyt skomplikowaną potrawą. Ich plusem jest też to, że przygotowanie takiego obiadu jest dużo tańsze niż oferowane w marketach mrożone gotowce.
Przepis Roberta Makłowicza zaskakuje też drobnym szczegółem. Zamiast zwykłego masła, znany smakosz sięga po masło klarowane. A to, zdaniem Makłowicza ogromna różnica.
Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- kilogram ziemniaków tartych
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- 300 gram wieprzowiny bez kości
- cebula
- pieprz
- szklanka bułki tartej
- sól
- łyżka masła klarowanego
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Ziemniaczane pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj drobno. Rozgrzej masło klarowane w rondlu i wrzuć do niego cebulę. Dodaj mięso mielone i duś razem na maśle często mieszając. Dopraw mięso o cebulę przyprawami, gdy będą zbyt suche, dolej odrobinę wody.
- Gdy farsz się usmaży, dodaj jajko i bułkę tartą. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i pozostaw do ostygnięcia.
- W tym czasie wyrób ciasto. Nie zapomnij, by przecedzić odstane tarte ziemniaki, bo łatwo podchodzą wodą. Ziemniaki ugnieć z mąką i jajkami, wyrabiaj na gładko.
- Urywaj ciasto po kawałku, formuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. W dłoniach rozpłaszcz na placek i napełnij farszem.
- Gotowe pyzy wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Idealnie łączą się z kapustą kiszoną i skwarkami.
Czytaj także: Szarlotka Katarzyny Dowbor. Sekretem jest ciasto
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl