Patelnia rolnika to niezawodny pomysł na sycący obiad, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Przepis opracował znany z polskiego "Masterchefa" kucharz i vloger kulinarny Tomasz Strzelczyk. Danie jest proste, lecz dzięki dodaniu odpowiednich ziół i dobrej jakości boczku staje się aromatyczne i wręcz uzależniająco pyszne!
Przepis na patelnię rolnika. Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 pęta wiejskiej kiełbasy
- 40 dag świeżego boczku
- 2 jajka
- Szczypta kminku, ziół prowansalskich, płatków chilli i słodkiej papryki
- Sól, pieprz do smaku
Czytaj także: Szybkie bułki z twarogu. Śniadanie w kilkanaście minut
Przepis na patelnię rolnika. Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na małe kawałki
- Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę
- Boczek podsmaż na wolnym ogniu, aż będzie zrumieniony. Zdejmij go z patelni, a tłuszcz zostaw
- Na patelnię dorzuć kiełbasę i ziemniaki, wszystko podsmaż przez chwilę. Dodaj sól, pieprz i kminek
- Patelnię przykryj pokrywką i przytrzymaj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, dopraw potrawę słodką papryką, ziołami prowansalskimi i chilli oraz dodaj podsmażony wcześniej boczek
- Wszystko podsmaż jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu
Czytaj także: Domowe cebularze. Przepis na tradycyjny wypiek
Patelnia rolnika smakuje świetnie w towarzystwie maślanki lub zsiadłego mleka. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy jajka sadzonego. Smacznego!