Ania Lewandowska od kilku lat promuje zdrowy tryb życia, przy okazji dzieli się często swoimi przepisami na zdrowe dania. Tym razem postanowiła urozmaicić nieco tradycyjne i przez wszystkich uwielbiane placki ziemniaczane.
Ania Lewandowska do swoich placów dodaje szpinak, który wzbogaca danie o potrzebne wartości odżywcze. Jednocześnie szpinak sprawia, że placki są w ciekawym zielonym kolorze, czym zapewne zaskoczysz swoich bliskich. Lewandowska poleca wykorzystać mąki bezglutenowe. Co najważniejsze przepis Lewandowskiej jest banalnie prosty.
Placki ziemniaczane wg Anny Lewandowskiej. Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- duża garść świeżego lub 4 łyżki sproszkowanego szpinaku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki owsianej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- szczypta soli i pieprzu czarnego
- pół łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- śmietanka lub jogurt do dekoracji
Placki ziemniaczane wg Anny Lewandowskiej. Sposób wykonania:
- Obierz i zetrzyj ziemniaki oraz cebulę na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w blenderze
- Świeży szpinak rozdrobnij w blenderze z dodatkiem łyżki wody
- Czosnek pokrój bardzo drobno
- Przesiej mąki do miski
- Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszaj
- Placki smaż na rozgrzanym maśle z obu stron
- Placuszki podawaj ze śmietaną lub jogurtem