Magda Gessler wrzuciła na Instagrama krótkie nagranie, podczas którego tłumaczy niuanse dotyczące sałatki jarzynowej. Ta popularna restauratorka postanowiła wyjaśnić, co koniecznie musi znaleźć się w tym przysmaku, a czego lepiej nie dodawać.
Sałatka jarzynowa. Zakazany składnik
Gessler uważa, że w sałatce absolutnie nie powinna znaleźć się cebula. Ekspertka podkreśla, że ma ona ostry smak i zapach, a jej dodanie psuje smak sałatki. Gdy cebula fermentuje, wydziela się bardzo nieprzyjemny zapach.
Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - zaznacza restauratorka.
Sałatka jarzynowa. Ważne wskazówki
Gessler podkreśla, że do sałatki trzeba wykorzystać żółte, kleiste ziemniaki, a nie mączyste. Jarzyny należy natomiast gotować w rosole, a nie w wodzie. Do sałatki koniecznie dorzuć dużo ogórków kiszonych i jabłek.
Jej zdaniem do sałatki warto dodać również... grzyby. Zdradza, że ona dodaje marynowane kurki w całości, by były i widoczne, i wyczuwalne. Jednocześnie zaleca, by do sałatki wrzucić groszek z puszki, a nie - jak to robią niektórzy - mrożony.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.