Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, na początku spożywane w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą. Teraz jednak robi się kiedy tylko ma się na to ochotę. Te oryginalne są naprawdę przepyszne. Sprawdź przepis już dziś!
Bliny. Składniki:
- 20 dag mąki gryczanej
- 20 dag mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- olej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Bliny. Wykonanie:
- Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dag pszennej mąki.
- Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny.
- Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem.
- Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dag mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
- Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
- Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek.
- Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl