Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej "Compendium ferculorum" z 1682 roku. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny. Najlepiej gdy gotuje się przez kilka godzina na wolnym ogniu. Dobrze jest także dodać do niego różne rodzaje mięsa np. kurczaka, kaczkę, wołowinę oraz wieprzowinę.
Królowa polskiej gastronomii ma własny przepis na doskonały rosół. Wielu dziś zapomina o tym, by dodać do zupy lubczyk, tymczasem on nadaje rosołowi charakteru i przenosi go na wyższy poziom smaku. Skusicie się?
Rosół Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 1 kura
- 500 g szpondra wołowego
- 6 marchewek
- 6 pietruszek
- 2 cebule
- 1 por
- 1 seler
- 1/4 kapusty włoskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka cukru
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 goździków
- sól
Rosół Magdy Gessler. Sposób wykonania:
- mięso umyj i przełóż do garnka
- marchewki, pietruszki, kapustę i seler obierz, a następnie pokrój na małe kawałki
- cebule opal nad palnikiem (tak, aby były lekko poczerniałe)
- wszystkie warzywa przełóż do garnka z mięsem i zalej 3 litrami zimnej wody
- dodaj wszystkie przyprawy (oprócz soli)
- kiedy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do jak najmniejszego i gotuj przez kolejne 3-4 godziny
- jeśli powstaną szumowiny to zbierz je łyżką cedzakową
- do garnka dosyp natkę pietruszki i lubczyk
- gotuj na małym ogniu przez kolejnych 30 minut
- rosół dopraw solą do smaku
- rosół można w tym momencie także przecedzić (mięso oraz warzywa z rosołu doskonale nadadzą się np. farsz do pierogów)
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl