Coraz popularniejszy staje się sposób przyrządzenia rosołu poprzez wcześniejsze upieczenie jego składników.
Zdaniem wielu osób takie rozwiązanie sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Jednak w tym przepisie jest więcej innowacji. Klasyczny makaron zastąpiły w nim....ziemniaki!
Natalia przekonuje, że po spróbowaniu tego rosołu już nigdy nie sięgniemy po tradycyjny rosół z makaronem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Zupa fast food. Amerykanie się nią zajadają
Rosół z ziemniaczkami Natalii Maszkowskiej - składniki:
- 4 marchewki,
- 2 kalarepy,
- 1 por ( cześć zielona ),
- Pęczek natki pietruszki,
- 2 małe pietruszki,
- 1/3 selera,
- 1 biała cebula,
- Korpus z kurczaka,
- 350g wołowiny,
- Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, kilka kulek ziela angielskiego,
- Oliwa 3- 4 łyżki
Chrupiące ziemniaczki - składniki:
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- Pół kilo ziemniaków mączystych,
- Sól,
- Łyżka oliwy
Czytaj także: Rosół według Ani Starmach. Dwa składniki zaskakują
Rosół z ziemniaczkami Natalii Maszkowskiej - sposób przyrządzenia:
- Wszystkie warzywa jeszcze w skórce oraz oba rodzaje mięsa wykładamy na blachę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
- Całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości warzyw, dorzucamy ziele angielskie, solimy, gotujemy na małym ogniu 3-4 godziny.
- Żeby rosół był klarowny - przelewamy go przez sito, na którym rozkładamy gazę. Pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy.
- Ziemniaki wykładamy na blachę, oprószamy mąką ziemniaczaną, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika z funkcją grill i pieczemy 20-30 minut, aż uzyskają złoty kolor.
- Rosół wlewamy do misek i wkładamy do niego ziemniaki
I gotowe! Tak przygotowany rosół najlepiej smakuje w towarzystwie suszonych ziół. Jeśli chcecie - możecie wykorzystać do rosołu lub do innych dań wykonane w tym przepisie warzywa i mięso.
Zapieczone, a następnie obgotowane mięso idealnie sprawdzi się jako farsz do pierogów czy kartaczy.
Czytaj także: Bezmięsna zupa fasolowa. Z tym składnikiem to hit!