Zupa cebulowa była znana we Francji już w XIV w. Jak wiele innych dań, które dziś uchodzą za przysmaki, początkowo przyrządzali ją biedacy. Najpierw była przygotowywana tylko z cebuli i wywaru. Ser i grzanki pojawiły się dopiero później, gdy zaczęli je dodawać sprzedawcy ze słynnego paryskiego targu Les Halles. Zupa cebulowa to danie bardzo sycące, rozgrzewające i podobno świetnie leczy kaca.
Zupa cebulowa. Potrzebne składniki:
- 1 kg cebuli
- 150 ml białego wina (można pominąć)
- 600 ml bulionu wołowego
- 1 czerstwa bagietka
- ser żółty do posypania (tradycyjnie jest to gruyère)
- 3 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Zupa cebulowa. Sposób wykonania:
- cebulę obierz i pokrój w piórka.
- w dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu
- dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje
- wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje (możesz też całkowicie zrezygnować z wina)
- w międzyczasie pokrój bagietkę na małe i cienkie kromki i piecz je przez około 10 minut w piekarniku w 180°C
- do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły
- przelej zupę do kokilki (małego naczynia żaroodpornego), na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę, aby ser się stopił
Czytaj także: Królewskie śniadanie. Tę kanapkę pokochały miliony ludzi
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: