Zupa czosnkowa jest bardzo delikatna w smaku i nie trzeba obawiać się jej silnego aromatu. Dodatek czosnku sprawia, że danie jest bardzo rozgrzewające i aromatyczne. To doskonały pomysł na jesienne dni. Zupa czosnkowa wspomaga także odporność.
Zupa czosnkowa. Potrzebne składniki:
- 1 duża główka czosnku
- 1 duża cebula
- 3 ziemniaki
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła do smażenia
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa czosnkowa. Sposób wykonania:
- ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę
- cebulę drobno posiekaj
- obierz wszystkie ząbki czosnku i pokrój na kawałki
- w garnku rozgrzej masło.
- podsmaż cebulę i ziemniaki
- po chwili dodaj czosnek (odłóż 2 ząbki) i chwile podsmażaj
- całość zalej bulionem
- zupę gotuj do miękkości przez około 30 minut
- po tym czasie dodaj odłożone ząbki czosnku i zmiksuj zupę na gładki krem
- do serka mascarpone dodaj odrobinę zupy i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek
- następnie wlej cały serek do zupy i wymieszaj dokładnie
- dopraw solą i pieprzem do smaku
- zupę podawaj z grzankami, startym serem żółtym lub odrobiną czosnku niedźwiedziego
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl