Kalina Jędrusik zwykle skrzętnie skrywała swoje autorskie przepisy, ale na szczęście podzieliła się kiedyś metodą przyrządzenia tej wspaniałej sałatki. Aktorka i piosenkarka uważała, że nikt nie jest w stanie przygotować jej tak dobrze, jak ona sama. Może warto się przekonać? Przepis jest bardzo prosty, a sałatka pyszna i niezwykle sycąca.
Przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik. Potrzebne składniki
Sałatka:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- Garść natki pietruszki
- Garść szczypiorku
- Garść koperku
- 2 ogórki świeże
- 2 ząbki czosnku
Sos winegret
- 1/4 szklanki oliwy extra vergine
- Sok z połowy cytryny
- Łyżka octu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz do smaku
Przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik. Sposób przygotowania
- Kaszę pęczak ugotuj.
- Pokrój drobno pietruszkę, szczypiorek i koperek.
- Ogórki obierz ze skórki, pokrój drobno w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
- Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą w misce.
- Przygotuj sos winegret – wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką.
- Połącz sos z sałatką i wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się "przegryzła".
Dla unowocześnienia sałatki możesz dodać np. kruszony ser feta, ulubione kiełki i czy pomidorki koktajlowe. Sałatka idealnie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do grilla. Smacznego!
Czytaj także: Przepis idealny na upał. Chłodnik ze szpinakiem