Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które znajdą się pewnie na każdym wielkanocnym stole. Każdy ma swój sprawdzony przepis, ale akurat zmiana jednego składnika, którą proponujemy sprawdzi się dosłownie w każdej z wersji.
Trzeba pamiętać, że proporcje samej sałatki są "na oko" i każdy powinien je dostosować do swoich upodobań. Jeśli wolicie, by była bardziej kwaśna, dodajcie więcej ogórków kiszonych. Jeśli więcej majonezu, to śmiało. Zacznijmy więc od przygotowania tego składnika.
Domowy majonez. Potrzebne składniki
- 1 całe jajko
- 200 ml oleju roślinnego
- łyżka octu spirytusowego lub winnego (pamiętaj, że każdy ocet nada majonezowi inny smak, a do majonezu klasycznego idealny będzie ocet spirytusowy)
- łyżeczka musztardy, najlepiej sarepskiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Domowy majonez. Sposób przygotowania w blenderze
- Do wysokiego naczynia wbij jajko i dodaj wszystkie pozostałe składniki
- Włóż blender na dno naczynia i włącz na wysokie obroty
- Gdy zobaczysz, że majonez zaczyna się ubijać, powoli wyciągaj blender ku górze, aż majonez "wchłonie" cały olej
- Gotowe
Domowy majonez. Sposób przygotowania w mikserze lub ręcznie
- Do miski wbij jajko i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju
- Zacznij miksować lub ubijać ręcznie
- Bardzo powoli, małym strumieniem dodawaj olej do ubijanej masy
- Możesz przestać dodawać olej, gdy majonez uzyska odpowiednią konsystencję
- Gotowe
Przepis na sałatkę jarzynową. Potrzebne składniki
- 3 ziemniaki
- 4 duże lub więcej mniejszych marchewek
- 2 pietruszki
- korzeń selera - kawałek wielkości jajka
- 4 duże ogórki kiszone
- 1 małe jabłko
- puszka groszku konserwowego
- 4 jajka
- 4 -5 łyżek majonezu
- opcjonalnie: mała cebula lub kawałek pora
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka musztardy
Przepis na sałatkę jarzynową. Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler bez wcześniejszego obierania i przestudź
- Ugotuj jajka na twardo
- Ostudzone warzywa obierz ze skórki, obierz również jajka
- Najpierw pokrój ogórki kiszone i wyciśnij z nich nadmiar wody
- Pokrój resztę warzyw w drobną kostkę
- Dodaj groszek z puszki
- Przypraw solą, pieprzem i musztardą. Dopiero później dodaj majonez
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.