Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sekret idealnego majonezu. Pamiętaj o tym, a zawsze się uda

1

Majonez to doskonały dodatek do wielu dań i sałatek. Jak zrobić domowy majonez o idealnej konsystencji? Wykorzystaj ten sposób.

Sekret idealnego majonezu. Pamiętaj o tym, a zawsze się uda
Jak zrobić domowy majonez? (Getty Images, kuppa_rock)

Majonez to bez wątpienia król wśród sosów. Jego gęsta, kremowa konsystencja od lat zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć jest dostępny na sklepowych półkach, domowy majonez ma w sobie to coś, czego w fabrycznie produkowanym nie znajdziemy — świeżość i brak zbędnych dodatków. Domowy proces tworzenia majonezu stwarza również możliwość eksperymentowania z różnymi przyprawami, dostosowując go do indywidualnego gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Śledzie po egipsku. Sprawdzą się na kolację wigilijną i nie tylko

Jak zrobić majonez? Przepis

Zanim rozpoczniesz tworzenie własnego majonezu, warto przygotować kilka podstawowych składników. Potrzebujesz żółtko, sok z cytryny, musztardę, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Oprócz tego niezbędny będzie blender ręczny oraz wysokie, wąskie naczynie do miksowania (np. słoik czy kubek miarowy), które ułatwi łączenie składników. Aby majonez się udał, wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.

Jak zrobić majonez domowy? Zacznij od włożenia żółtka do naczynia, następnie dodaj łyżeczkę musztardy, sok z połowy cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość delikatnie ubijaj blenderem na niskich obrotach, aż składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę. Kluczem do sukcesu jest powolne dodawanie oleju rzepakowego cienkim strumieniem podczas dalszego miksowania.

Stopniowe wlewanie oleju i jego równomierne łączenie się z pozostałymi składnikami stanowi fundament całego procesu, gdyż pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji. Gdy uzyskasz pożądaną gęstość, majonez jest gotowy do schowania w słoikach i włożenia do lodówki.

Triki przydatne podczas robienia majonezu

Co zrobić, kiedy majonez się zwarzy? Aby uratować majonez, należy postawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i powoli miksować całość ponownie aż do ponownego połączenia się składników.

Można również dodać do majonezu pół łyżeczki wrzątku i miksować. Dzięki temu rozwarstwione składniki powinny się połączyć i stworzyć jednolitą masę.

Jak wykorzystać domowy majonez? Ten smaczny sos nie tylko baza do klasycznych sałatek. Jego kremowa konsystencja czyni go doskonałym dodatkiem do jarzynowych dań, jajek na twardo, a także jako składnik sosów do mięs i grillowanych warzyw. Można nim wzbogacić smak prostych kanapek.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić