Majonez to bez wątpienia król wśród sosów. Jego gęsta, kremowa konsystencja od lat zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć jest dostępny na sklepowych półkach, domowy majonez ma w sobie to coś, czego w fabrycznie produkowanym nie znajdziemy — świeżość i brak zbędnych dodatków. Domowy proces tworzenia majonezu stwarza również możliwość eksperymentowania z różnymi przyprawami, dostosowując go do indywidualnego gustu.
Czytaj też: Tak zrobisz idealną bitą śmietanę. Jedna zasada
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić majonez? Przepis
Zanim rozpoczniesz tworzenie własnego majonezu, warto przygotować kilka podstawowych składników. Potrzebujesz żółtko, sok z cytryny, musztardę, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Oprócz tego niezbędny będzie blender ręczny oraz wysokie, wąskie naczynie do miksowania (np. słoik czy kubek miarowy), które ułatwi łączenie składników. Aby majonez się udał, wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
Jak zrobić majonez domowy? Zacznij od włożenia żółtka do naczynia, następnie dodaj łyżeczkę musztardy, sok z połowy cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość delikatnie ubijaj blenderem na niskich obrotach, aż składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę. Kluczem do sukcesu jest powolne dodawanie oleju rzepakowego cienkim strumieniem podczas dalszego miksowania.
Stopniowe wlewanie oleju i jego równomierne łączenie się z pozostałymi składnikami stanowi fundament całego procesu, gdyż pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji. Gdy uzyskasz pożądaną gęstość, majonez jest gotowy do schowania w słoikach i włożenia do lodówki.
Triki przydatne podczas robienia majonezu
Co zrobić, kiedy majonez się zwarzy? Aby uratować majonez, należy postawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i powoli miksować całość ponownie aż do ponownego połączenia się składników.
Można również dodać do majonezu pół łyżeczki wrzątku i miksować. Dzięki temu rozwarstwione składniki powinny się połączyć i stworzyć jednolitą masę.
Jak wykorzystać domowy majonez? Ten smaczny sos nie tylko baza do klasycznych sałatek. Jego kremowa konsystencja czyni go doskonałym dodatkiem do jarzynowych dań, jajek na twardo, a także jako składnik sosów do mięs i grillowanych warzyw. Można nim wzbogacić smak prostych kanapek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.