Nagranie z przepisem na najlepszy staropolski piernik, opublikowane przez Natalię Maszkowską - uczestniczkę programu "MasterChef", stało się viralem na TikToku. Obejrzały je już przeszło trzy miliony internautów. Widzowie są zachwyceni.
Autorka przepisu poleca, by masę na piernik przygotować najpóźniej trzy tygodnie przed świętami. Sekretem jest też sposób przygotowania. Pamiętaj, by masy miodowej nie zagotować, tylko delikatnie podgrzać. Smacznego!
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Przepis na staropolski piernik. Potrzebne składniki
- 650 ml miodu
- 300 g masła
- szczypta soli
- 1.5 szklanki cukru
- 80 g przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 130 ml mleka
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg mąki pszennej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Czytaj także: Idealna zakąska do piwa. Czesi się tym zajadają!
Przepis na staropolski piernik. Sposób przygotowania
- Na głębokiej patelni rozpuść masło z miodem i cukrem.
- Pamiętaj, by nie zagotować masy miodowej, tylko delikatnie ją podgrzewaj.
- Gdy masa miodowa jest gotowa dodaj wymieszane mleko z sodą.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj przyprawę do piernika.
- Na koniec odrobina soli, jajka oraz stopniowe dorzucanie mąki.
- Gotowe ciasto przelej do szklanej miski i odłóż do lodówki.
- Ciasto należy upiec kilka dni przed świętami.