Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sekret udanego ciasta na pierogi. Ten dodatek sprawi, że będzie idealne

1

Ciasto na pierogi to podstawa tego smacznego dania. Jak je przygotować, by było miękkie i elastyczne? Poznaj tajniki idealnego ciasta, które zawsze się udaje.

Sekret udanego ciasta na pierogi. Ten dodatek sprawi, że będzie idealne
Jak zrobić ciasto na pierogi? (Getty Images, rparys)

Pierogi stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Kluczową rolę w tej potrawie odgrywa ciasto, które musi być idealne – miękkie, elastyczne, a przy tym wytrzymałe. Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepis jest prosty, jednak jego wykonanie wymaga precyzji.

Idealne ciasto na pierogi. Przepis

Sekretem doskonałego ciasta jest wybór odpowiednich składników. Najważniejsza z nich to mąka pszenna. Idealnie sprawdza się mąka typu 450 lub 500, która zapewnia ciastu odpowiednią elastyczność. Nie mniej ważna jest ciepła woda, która pomaga uzyskać właściwą konsystencję. Ciepła woda powoduje lepsze wiązanie glutenu, co sprawia, że gotowe ciasto jest elastyczne i nie pęka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cytrynowy sernik na oleju. Najlepszy wybór na święta

Aby uzyskać delikatne i łatwe do formowania ciasto trzeba do niego dodać odrobinę tłuszczu, takiego jak masło czy oliwa z oliwek. Ostatnim składnikiem jest szczypta soli, która wzmacnia smak ciasta, choć musimy pamiętać, aby nie przesadzić z jej ilością.

Ciekawym dodatkiem, który nieco odmieni tradycyjny przepis, może być maślanka. Dodając maślankę, zyskujemy delikatny, lekko kwaśny smak ciasta, który dodatkowo sprawia, że jest ono bardziej puszyste po ugotowaniu.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczyna się od przesiania mąki na stolnicę. Następnie tworzymy niewielkie wgłębienie w środku i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, nie przerywając mieszania. Kluczem do sukcesu jest właściwe zagniatanie – ciasto powinno być wyrabiane przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

W trakcie wyrabiania dodajemy odrobinę masła lub oliwy, dzięki której ciasto będzie elastyczne i  nie będzie kleić się do rąk. Po zakończeniu wyrabiania ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby "odpoczęło". Ten etap sprawia, że ciasto staje się miękkie i podatne na formowanie.

O czym warto pamiętać przy robieniu pierogów?

Pozwalanie ciastu na odpoczynek jest niezwykle ważne dla osiągnięcia jak najlepszej konsystencji. To właśnie wtedy gluten w mące osiąga pełnię swych właściwości, co zapewnia ciastu elastyczność i zapobiega jego rozrywaniu podczas wałkowania.

Ważne jest też odpowiednie wałkowanie ciasta na pierogi. Najlepiej, by kawałki ciasta miały taką samą grubość – zbyt cienkie ciasto może pękać, a zbyt grube stanie się ciężkie i mniej delikatne po ugotowaniu.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić