Przepis na lodową kanapkę. Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao gorzkiego
- 4 łyżki oleju
- ulubione lody
Czytaj także: Przepis Roberta Makłowicza na idealny omlet francuski
Przepis na lodową kanapkę. Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek
- Białka ubij na sztywną pianę, w międzyczasie dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao
- Mieszankę dodaj powoli do ubitych jajek, mieszaj powoli szpatułką dodając w międzyczasie olej do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto podziel na dwie części, wylej je na większe blaszki wyłożone papierem do pieczenia
- Piecz ok. 20 min w temp. 180 stopni
- Odstaw do wystudzenia
- Ciasto przełóż ulubionymi lodami
- Wstaw do lodówki i gotowe!
Zobacz także: Inspiracja na sernik na zimno. Miłośnicy Raffaello będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl