Oto przepis na banalnie prosty i wyśmienity w smaku sernik. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć wszystkie składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Aby sernik nie opadł, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Kiedy sernik będzie już upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Sernik ma pozostać w środku, do wystygnięcia.
Czytaj także: Magdalenki. Przepis na kultowe francuskie ciasteczka
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Składniki:
- 1 kg twarogu
- 125 g roztopionego masła
- 300 g cukru
- 4 jajka
- 100 g kaszy manny
- odrobinę skórki z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Wykonanie:
- roztopione i przestudzone masło zmiksuj z jajkami i cukrem
- dodaj kaszę, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie wymieszaj masę
- na koniec dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj całość mikserem
- masę serową przełóż do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 24 cm (tortownicę możesz wyłożyć również biszkoptami)
- sernik wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piecz ok. 50 minut z funkcją pieczenia góra-dół
- w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika
- po ok. 50 minutach wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku do wystygnięcia
Zobacz także: Błyskawiczne placki z kurczaka. Najlepszy przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl