Takiego przepisu na placki jeszcze nie znałaś! Są puszyste i słodkie, możesz je podać na śniadanie lub deser (chociaż, prawdę mówiąc, na słodki obiad też się świetnie sprawdzą). Nie przejmuj się kaloriami, te na pewno pójdą w kobiece krągłości!
Placki karmelowo-kawowe. Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki espresso,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki masła,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki mleka,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: bita śmietana
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Placki karmelowo-kawowe. Wykonanie:
- Najpierw przygotuj sos karmelowy.
- W rondelku wymieszaj masło i brązowy cukier.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty.
- Następnie dodaj mleko i gotuj, dopóki sos nie zgęstnieje.
- Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do sosu wanilię.
- Teraz przyrządź placki: wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, sól, cukier).
- W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, masło, wanilia).
- Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj dokładnie całość.
- Powinna powstać jednolita masa.
- Smaż małe placki na maśle - ich kolor powinien być złocistobrązowy.
- Wyłóż placki na talerz.
- Oblej je ciepłym sosem karmelowym, a na wierzch wyłóż bitą śmietanę, jeśli chcesz.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl