Strawberry Summer? Okazuje się, że ten pyszny serniczek na zimno nie tylko nazwę ma letnią. Choć nie jest trudny, wymaga trochę czasu. Ale doznania wizualne i, rzecz jasna, smakowe, bezcenne!
Strawberry summer. Składniki:
Składniki na spód:
- 150 g ciastek owsianych lub zbożowych
- 30 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 2 sztuki dojrzałego mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
- 150 ml kremówki 36%, schłodzonej
- 5 łyżeczek (15 g) żelatyny w proszku
Składniki na masę truskawkową:
- 250 g truskawek
- 30 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 g (2 łyżeczki) żelatyny w proszku
- 20 ml zimnej wody
- 100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Strawberry summer. Wykonanie:
- Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Obręcze do deserów o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do każdej obręczy nasypać ciasteczek, po równo, wyrównać palcami i wklepując je w dno.
- Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.
- Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali.
- Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
- Zdjąć z palnika.
- Mango obrać, zmiksować z sokiem z cytryny do otrzymania gładkiego puree – będziemy potrzebować około 500 ml puree.
- Przełożyć do garnuszka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, pogotować przez pół minuty.
- Zdjąć z palnika, do jeszcze gorącego puree dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia.
- Odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej.
- W misie miksera dokładnie rozetrzeć lub zmiksować zmielony twaróg.
- Dodać przestudzone puree z mango i zmiksować do połączenia (nie może być grudek).
- W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do sztywności.
- Dodać do mieszanki z mango i delikatnie wymieszać do połączenia.
- Gotową masę serową równo rozdzielić pomiędzy obręcze.
- Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Truskawki odszypułkować, zmiksować z sokiem z cytryny na puree.
- Dodać cukier, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zdjąć z palnika.
- Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali.
- Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
- Zdjąć z palnika.
- Gorącą żelatynę wymieszać z jeszcze ciepłym truskawkowym puree, do połączenia.
- Odstawić do przestudzenia.
- Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić.
- Delikatnie wymieszać z przestudzonym puree truskawkowym.
- Mus truskawkowy wyłożyć na serniczki z mango w obręczach, wyrównać.
- Schłodzić przez minimum 4 godziny.
- W celu wyjęcia deseru z obręczy lekko podgrzać boki obręczy np. suszarką następnie wypchnąć go od dołu.
- Ułożyć na paterze, ozdobić świeżymi owocami.
Ten deser to prawdziwy smak lata. Mniam!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl