Krem czekoladowy jest często wykorzystywany jako dodatek pieczywa. A co gdyby zamiast smarować bułkę nutellą, przygotować własny chleb czekoladowy? Świetnie smakuje zarówno z dżemem i owocami, jak i bez żadnych składników.
Chleb czekoladowy. Potrzebne składniki
- 20 g drożdży
- 4 filiżanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka sypkiego kakao
- pół szklanki drobno posiekanej czekolady mlecznej
- 2 jajka
Przeczytaj także: Prosty przepis na blok czekoladowy. Zrobisz go w 20 minut
Chleb czekoladowy. Sposób przygotowania
- Przygotuj drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będą już rozrobione, roztrzep je z cukrem.
- Do uzyskanej substancji dodaj szklankę kakao. Całość wymieszaj, a gdy składniki się połączą, powtórz czynność z rozdrobnioną czekoladą.
- Kiedy uzyskasz jednolitą masę, dodaj mąkę i ugniataj, aż ciasto będzie gotowe.
- Umieść ciasto w foremce. Żeby nie przywarło do spodu, wcześniej dokładnie wysmaruj ją masłem.
- Dokładnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw, aby mogło wyrosnąć.
- Po upływie około dwóch godzin roztrzep jajka, a następnie dokładnie posmaruj nimi ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i umieść w środku foremkę z ciastem.
Przeczytaj także: Ciasto czekoladowe bez mąki. Zastąpisz ją zaskakującym składnikiem
Chleb czekoladowy należy piec przez około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je, aby mogło ostygnąć. Będzie gotowe do podania po kilku godzinach. Jeśli masz ochotę, wcześniej posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.