Amerykańskie placuszki ugotujesz w zaledwie 10 minut. Jest to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Najlepsze w tym daniu jest to, że to ty decydujesz, co ostatecznie znajdzie się na talerzu obok puszystych naleśników. Prezentujemy najpopularniejsze pomysły.
Amerykańskie naleśniki. Składniki:
- 6 dag białej mąki
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- Do wytrawnych dodatków: chrupiący bekon, jajko w koszulce, awokado, liście szpinaku
- Do słodkich dodatków: pokrojony banan, syrop klonowy
Amerykańskie naleśniki. Wykonanie:
- Mąkę przełóż do miski i zrób zagłębienie pośrodku.
- Dodaj jajko i mleko i dobrze wymieszaj.
- Na średniej patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju na średnim ogniu.
- Ułóż łyżką 1/4 mieszanki na jednej stronie patelni i rozprowadzić. Zrób to samo po drugiej stronie patelni.
- Gotuj dwa naleśniki jednocześnie przez 2 minuty lub do momentu, gdy wierzch zacznie wyglądać na sztywny i suchy, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
- Przerzuć naleśniki na drugą stronę i gotuj przez 1–2 minuty, a następnie przełóż na talerz.
- Powtórz to z resztą mieszanki.
- Serwuj pancakes z chrupiącym boczkiem, jajkiem w koszulce, awokado i młodym szpinakiem lub świeżym bananem i syropem klonowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl