Dodawać jajko, dodać samo żółtko, nie solić, przesiać mąkę, nie przesiewać... Jak w końcu zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Okazuje się, że sekret tkwi w prostocie i wcale nie trzeba tak dużo. Magda Gessler zdradziła swój sposób na pierogowe ciasto. Tej kulinarnej ikonie nie sposób nie zaufać!
Czytaj także: Przepis na najlepsze rydze. Sekret tkwi w...
Sposób na pierogi Magdy Gessler. Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml przegotowanej mocno ciepłej wody
- sól
Czytaj także: Smak dzieciństwa. Najprostszy przepis na kluski leniwe
Sposób na pierogi Magdy Gessler. Wykonanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę przez sito
- Zrób w niej dołek i wlej tam połowę wody, zagnieć szybko ciasto
- Stopniowo dolewaj resztę wody wciąż zagniatając
- Ciasto powinno być gładkie, plastyczne, ale nie powinno lepić się do rąk
- Teraz rozwałkuj je na płat o grubości 5 mm, wytnij kółka, nadziej farszem i ugotuj!
Zobacz także: Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl