Grzyby po przyniesieniu do domu trzeba oczywiście oczyścić i umyć. Należy zadbać o to, by oczyścić je w dokładny sposób. Najlepiej tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy maślaki.
Z grzybami można robić mnóstwo rzeczy. Śmiało możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć, ale i gotować. Perfekcyjnie pasują do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych i zapiekanek - wylicza kuchnia.wp.pl.
Czytaj także: ”Ludzkość czeka zagłada". Ostrzeżenie szefa ONZ
Dobrym pomysłem jest przygotowanie duszonych grzybów z patelni. Wystarczy tylko kilka przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek. Te specyfiki pozwolą wydobyć głębię smaku i aromatu grzybów.
Ciekawa propozycja to także sos ze świeżych grzybów do makaronu. W tym przypadku potrzebujemy niewiele składników. Najważniejsze, by mieć podgrzybki. Ponadto przydadzą się cebule, masło, czosnek, mąka, śmietana, a także sól, pieprz mielony i tymianek.
Zupa grzybowa. Mamy przepis
Składniki:
- duża garść suszonych grzybów,
- 2 l bulionu warzywnego,
- sól morska, pieprz czarny,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- płaska łyżka mąki,
- ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
Czytaj także: 3-latek przez trzy dni jadł tylko cukier. Matka w tym czasie była na wakacjach
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły.
2. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj.
3. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
4. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając.
5. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.