Jeżyny zaczęły dojrzewać, a to oznacza tylko jedno: kończy się powoli lato. Dni stają się coraz krótsze, wieczory chłodne, a nocami czuć już nadchodzącą jesień. Rankiem pojawia się rosa, a słońca i ciepła będzie każdego kolejnego tygodnia mniej i mniej. Natura daje nam wyraźne sygnały, że zbliża się tak nielubiany w Polsce czas.
Nim będziemy się martwić tym, że jest zimno i wilgotno, a za oknem niemal przez cały czas ciemno, nacieszmy się końcówką lata. Jeżyny to wspaniały przysmak, którego warto skosztować, jeśli znajdziecie się akurat w lesie i napotkacie na szlaku dorodny krzaczek. Owoce jeżyny są po prostu pyszne i aromatyczne - przekonują leśnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do ich konsumpcji chyba nie musimy was zachęcać? Zebraliśmy kilka ważnych faktów.
"Jeżyny posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Są cennym źródłem błonnika pokarmowego, źródłem witaminy C oraz K, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz wiele innych" - zachwalają swoje skarby leśnicy z Cisnej. W Bieszczadach nie brakuje krzaczków, na których rosną jeżyny.
Owoce jeżyny są po prostu pyszne i aromatyczne - mówią fachowcy.
W Polsce spotkać możemy od 50 do 90 gatunków jeżyn (w zależności od ujęcia systematycznego). Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski z 2002 roku zawiera wykaz aż 89 różnych gatunków.
Owoce jeżyn pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje. Są smaczne i zdrowe, a wykorzystać można nie tylko owoce, ale i cały krzaczek.
Mało kto wie, że odwary z korzeni jeżyn działają moczopędnie (1 łyżeczka rozdrobnionych, suchych korzeni na 1 szklankę wody, pite 3 razy dziennie po 1/2 szklanki). Do tego wykorzystuje się też liście, bo odwar z tychże działa napotnie.
Stosowany jest w przeziębieniu i anginie. Przynosi też ulgę w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Przygotowuje się go z 1 łyżeczki do herbaty suszonych liści i szklanki wody.