Pieczona ciecierzyca to idealny zamiennik dla czipsów. Jest chrupiąca, smaczna, a przede wszystkim dużo zdrowsza. Zamiast zwykłego oleju możemy użyć oliwy, która będzie dużo lepszym tłuszczem dla naszego organizmu. Z kolei sama ciecierzyca w przeciwieństwie do czipsów zawiera więcej białka niż węglowodanów. Za taką przekąskę organizm będzie nam wdzięczny, szczególnie jesienią!
Pieczona ciecierzyca. Potrzebne składniki:
- puszka ciecierzycy
- oliwa
- sól
- pieprz
- wędzona papryka
- słodka papryka
Czytaj także: Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu
Pieczona ciecierzyca. Sposób wykonania:
- Wylej wodę z puszki a ciecierzycę opłucz
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią cieciorkę
- Ciecierzycę polej oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj rękami
- Piecz w temperaturze 200 stopni ok 15 minut
Zobacz także: Zdrowotne właściwości hummusu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl