Przepisy gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" inspirowane są tradycją, którą często przeplata z wpływami ze swoich dalekich wojaży. Przepis na sałatkę sylwestrową według Magdy Gessler pochodzi z Kuby i... robi niemałe wrażenie na gościach. Sprawdź i przekonaj się już dziś!
Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler. Składniki:
- 1 sałata lodowa,
- 1 duży ananas,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 pęczek szczypiorku z cebulą,
- 300 g krewetek koktajlowych (można zastąpić je tygrysimi),
- ogórek,
- możemy też dodać kukurydzę, ale nie jest ona niezbędna,
- koperek,
- por,
- masło,
- majonez (szklanka),
- 2 łyżki jasnego rumu,
- 1 łyżeczka tabasco,
- 2 czubate łyżki ketchupu,
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler. Wykonanie:
- Ostrożnie przekroić ananasa na pół (wzdłuż) i wydrążyć.
- Miąższ pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki.
- Do dużej miski wrzucić porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka.
- Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół (lub pozostawić w całości) i dorzucić do sałatki.
- Pokroić drobno szczypiorek i cebulę.
- Dołożyć do miski Krewetki umyć, usmażyć przez kilka minut na maśle z koperkiem, porem i solą.
- Odsączyć i odstawić do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotować sos: wymieszać dokładnie majonez z ketchupem, octem, tabasco i rumem.
- Do sałatki dodać sos i krewetki oraz kawałki ananasa, wymieszać.
- Serwować w wydrążonych połówkach ananasa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl