Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska | 

Ten syrop zrobisz sam. Chorobę zatrzymuje już przy pierwszych objawach

3

Gorący syrop imbirowy z dodatkiem miodu i kurkumy potrafi błyskawicznie rozprawić się z niejednym przeziębieniem. Podnosi odporność, oczyszcza płuca i działa kojąco na kaszel. Jeżeli poczujecie pierwsze objawy infekcji, warto go zastosować od razu.

Ten syrop zrobisz sam. Chorobę zatrzymuje już przy pierwszych objawach
Syrop imbirowy to naturalny lek (Getty Images, All Nea / 500px)

Naturalny syrop imbirowy jest dobrze znanym sposobem na przeziębienie. Nie tylko rozgrzeje organizm, lecz także skutecznie zabije wszystkie zarazki, bez konieczności zastosowania innych leków. Najlepiej jest go pić przez cały okres jesienno-zimowy, aby utrzymać zdrowie i odporność, a tym samym nie musieć walczyć z męczącą infekcją.

Syrop imbirowy to naturalny lek

W przypadku początków przeziębienia syrop imbirowy należy wypić przynajmniej dwa razy dziennie. Dzięki zawartości wielu witamin i licznych składników odżywczych zaczyna on działać pozytywnie na organizm już w niecałą dobę. Pomaga także przy grypie, gorączce, bólu gardła, nieżycie nosa oraz oczyszczaniu płuc i oskrzeli ze śluzu.

Syrop imbirowy poprawia również ukrwienie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Rozgrzewa całe kończyny, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy marznących dłoniach i stopach oraz... w walce z zaparciami. Tak! Imbir naturalnie poprawia trawienie, wpływając pozytywnie na pracę żołądka i jelit oraz pomaga w oczyszczaniu z toksyn całego organizmu. Jeżeli walczycie z biegunkami, wtedy także zadziała, usuwając wirusy z jelit.

Przepis na syrop imbirowy

Składniki:

- korzeń imbiru o długości 5 cm,

- cytryna średniej wielkości,

- kilka łyżek miodu,

- 1/2 łyżeczki kurkumy,

- szklanka wrzącej wody.

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest obranie imbiru oraz pokrojenie go w plastry bądź drobną kostkę. Następnie należy włożyć imbir do garnka i zalać wodą oraz wsypać pół łyżeczki kurkumy. Taką miksturę gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a potem odstawiamy na bok i czekamy, aż wystygnie.

Ważne! Wody z imbirem nie zagotowujemy do wrzenia, bo może to zniszczyć zawartą w nim witaminę C.

Schłodzony napar przelewamy do szklanki (lub słoiczka, jeżeli nie chcemy go pić od razu) i, mieszając, dodajemy sok z cytryny. Pijemy go po łyżce codziennie bądź dodajemy do ulubionej herbaty.

Zobacz także: Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić