Szarlotka z orzechami najlepiej smakuje na ciepło podana z ulubionymi lodami. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy na maśle podsmażyć jabłka, dodać orzechy i wyrobić ciasto. Pieczenie zajmie ok. 35 minut. W niecałą godzinę pyszny deser z jabłkami będzie gotowy.
Przepis na szarlotkę z orzechami. Składniki:
Ciasto:
- 350 g maki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 5 jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- odrobina migdałów w płatkach (można pominąć)
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 85 g cukru pudru (można pominąć)
Czytaj także: Niezawodny przepis na biszkopt. Tylko 3 składniki
Przepis na szarlotkę z orzechami. Wykonanie:
- jabłka obierz (lub nie) i pokrój w kostkę
- na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier puder, cynamon, jabłka i podsmażaj wszystko na średnim ogniu przez ok. 5 minut
- do jabłek dodaj orzechy
- przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt, jajko, pokrojone w kostkę masło oraz odrobinę soli i zagnieć ciasto
- ciasto podziel na dwie części
- pierwszą część rozwałkuj i wyłóż dno blachy, następnie wyłóż farsz jabłkowy i przykryj drugą częścią ciasta
- szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C przez ok. 35 minut, na złoty kolor
Zobacz także: Przepis na placki serowe. Sposób na tani i pyszny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl